Kampen om Israel på DR2

by Junikredsen

For få dage siden satte filmmagasinet Ekko spot på en ulden historie omkring programfladen på DR2.

I december 2007 tiltrådte en vis Arne Notkin stillingen som kanalchef på DR2. Siden da har stationen, Ifølge Ekko, vist serierne Israels fødsel (israelsk), Israels første 50 år (israelsk), Israels generaler (israelsk-schweizisk) og Jødernes historie (tysk), der, iberegnet genudsendelser, løber op i 45 timers TV.

Videre ifølge Ekko er Arne Notkin medlem af Mosaisk Trossamfund og tidligere formand for Dansk Zionistforbund, og under hans ledelse har DR2 gennem længere tid syltet filmen Defamation, der ellers er finansieret af bl.a. Danmarks Radio.

Defamation er lavet af Yoav Shamir, der både er filminstruktør og såkaldt fredsaktivist i Israel. Han har tidligere begået filmen Checkpoint (2003), hvori han bevidst skildrer arabere som sagesløse ofre for israelsk sikkerhedspolitik.

Samme takter anslår Yoav Shamir i Defamation, hvor han ”stiller spørgsmålet, om holocaust i dag ikke bliver misbrugt til at legitimere overgreb begået af staten Israel”, som det danske filmmagasin formulerer det.

Alligevel er det lykkedes ham at komme tæt på det amerikansk baserede, jødiske millionfortagende Anti-Defamation League (ADL, tidligere Anti-Defamation League of B’nai B’rith) og dets mangeårige chef, Abraham ”Abe” Foxman.

Foxman og ADL jagter såkaldt anti-semitisme og har bl.a. forfulgt så forskellige kunstnere som Frank Zappa, Dolly Parton og Mel Gibson. Efter Defamation får også Yoav Shamir af grovfilen fra den magtfulde lobbyorganisation.

Ekko’s historie om Arne Notkin og Defamation blev af Ritzaus Bureau udspredt til den øvrige danske presse. Her langede Notkin i traditionel stil ud efter det danske filmmagasin. ”Hidtil er det kun nazistiske hjemmesider, der har hæftet sig ved min jødiske baggrund”, påstod han.

Beroligende tilføjede Arne Notkin dog, at ”specielt i denne sag, har jeg overladt behandlingen til dokumentarchef Mette Hoffmann Meyer”. Hans dokumentarchef med det jødisk-klingende navn har ikke udtalt sig om sagen, men ifølge Notkin vil filmen kun blive vist med ”et skilt eller en speak, der gør opmærksom på præmissen”.

Her sigter den tidligere formand for Dansk Zionistforbund nok til, at Defamation ikke tjener Israels sag, men snarere grupper som Hamas og Gosh Shalom.

Defamation ligger tilgængelig på bl.a. youtube.

_