Jagten på Tintin

by Junikredsen

I Belgien har en 41-årig neger fra Congo gennem flere år ført en kampagne mod forlaget Moulinsart, der udgiver den verdenskendte tegneserie Tintin. Bienvenu Mbutu Mondondo, der skiftevis betegner sig som bogholder og universitetsstuderende, vil have forbudt albummet Tintin i Congo, fordi det ”får folk til at tro, at sorte ikke har udviklet sig”.

Men kampagnen mod Tintin i Congo blev i virkeligheden startet i 2007 af en hvid sagfører, David Enright fra Storbritannien med speciale i såkaldte menneskerettigheder. Den korpulente Enright er tillige gift med en negerkvinde fra Ghana – ”Gifty” – og parret har to børn.

Den krænkede Mondondo på gaden mod Tintin.

Ifølge David Enright blev han meget forskrækket og forarget, da han sammen med kone og børn i sommeren 2007 fandt Tintin in the Congo i en boghandel. Han meldte den grusomme ’hate crime’ til politiet og til Storbritanniens magtfulde Commission for Racial Equality. 

Racekommissionen krævede det forhadte album forbudt, fordi det skulle indeholde “imagery and words of hideous racial prejudice, where the ‘savage natives’ look like monkeys and talk like imbeciles” (den gennemsnitlige IK i Congo er 65. I Danmark er den 105.)

Den krænkede Enright lufter konen.

Straks efter racekommissionens bastante udmelding steg salget af Tintin in the Congo med næsten 4000 procent.

I august 2007 bredte forbudsiveren sig til Sverige, hvor Afroskvenskarnas Riksforbund krævede det klassiske Tintin-album undertrykt. Myndighederne afviste overraskende sagen.

Samme måned anmeldte Bienvenu Mbutu Mondondo så forlaget Casterman et Moulinsart for racisme til den offentlige anklager i Belgien. Måske belært af erfaringen for Storbritannien advarede det statslige Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding dog mod ’overdreven politisk korrekthed’.

Men i USA var skaden allerede sket. Chefbibliotekar Richard Reyes-Gavilan i Brooklyn beordrede diskret det populære Tintin-album sikret bag lås og slå. Tegneserien “had illustrations that were racially offensive and inappropriate for children, forklarede han senere. Mod slutningen af året 2007 nægtede forlaget Human & Rousseau i Sydafrika at udgive Tintin i Congo.

I Belgien viste myndighederne sig uvillige til at rejse sag mod forlaget Moulinsart. I 2009 truede Bienvenu Mbutu Mondondo derfor med at anmelde sagen i Frankrig, hvor Conseil Représentatif des Associations Noires (en organisation for negere) stod parat til at bakke op om forbudskravet.

Af uvisse grunde opgav man at belemre de franske myndigheder med sagen. I stedet anlagde Bienvenu Mbutu Mondondo og hans nye fæller en privat retssag i Belgien mod Moulinsart.

Sagen begyndte i maj i år og føres ved retten i Bruxelles. Der forventes dom i starten af det nye år.

_

Læs også
Hobbitten beskyldes for racisme
Pygmæer spist i DR-Congo

Reklamer