Günther Wallraff løj i STASI-sag

by Junikredsen

I 2006 vandt den venstreorienterede undergrundsjournalist Günther Wallraff en injuriesag mod en tysk avis, der havde betegnet ham som ”Inoffiziellen Mitarbeiter“ STASI, DDR-regimets sikkerhedspoliti.

I går søndag kunne Berlingske Tidende afsløre, at PET-dokumenter viser, at Wallraff formentlig løj sig fri under retssagen.

Berlingske skriver bl.a.:

Wallraff sagde, da påstanden om, at han selv havde været DDR-stikker kom frem 2003, at han ikke anede, at østtyskeren, Heinz Gundlach, havde forbindelser til Stasi…

Han afviste desuden, at mødet med Gundlach – formentlig i DSB-restauranten på hovedbanegården 17. december 1971, fandt sted under fire øjne. Ifølge Wallraff deltog yderligere to personer, hvilket skulle godtgøre, at samtalen ikke var hemmelig.

Den danske efterretningstjeneste skyggede imidlertid ”hvert skridt”, som Wallraff foretog under sit ophold i København… Papirerne viser, at der kun var to tilstede under samtalen – Wallraff og Gundlach, hedder det…

Det kunne tyde på, at dokumenter fra en tysk retssag mod en Stasi-chef 1993 var rigtige. Her hævdedes det, at Gundlach, der var redaktør i Rostock, men arbejdede for Stasi, blev sendt til København for at ”modtage informationer og materialer, fremskaffet af Günter Wallraff efter ordre”. Østtyskeren skulle også ”instruere Günter Wallraff for sin videre gerning”.

Berlingske kan i dag fortælle, at Günther Wallraff efter afsløringerne indtil videre er gået i flyverskjul bag sin advokat.

Günther Wallraff arbejdede i en årrække for det venstreekstreme tidsskrift konkret. Hans redaktør var kommunist-medlemmet Ulrike Meinhof, der som leder af Baader-Meinhof banden begik selvmord i 1976.

I sine første syv leveår modtog konkret i hemmelighed hver måned 40,000 DM fra STASI.

I 1987 afslørede konkrets redaktør, at han havde skrevet flere af Wallraffs bøger.

”Abnorm personlighed” konkluderede en tidlig psykiatrisk undersøgelse af Günther Wallraff.

_