Modstandsleder myrdet i Sydafrika

by Junikredsen

Det blev i går meddelt, at den navnkundige leder af befrielsesbevægelsen Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), Eugène Terre’Blanche, er blevet myrdet.

Eugène Ney Terre'Blanche (31. januar 1941-3. april 2010).

Terre’Blanche blev i sine yngre år kendt som en kompromisløs tilhænger af apartheid, der med USA i ryggen blev truet af FN. Som boer forudså han tidligt konsekvenserne for Sydafrikas oprindelige folk, hvis landet blev tvunget til at ophæve sine mindretalsbeskyttelseslove.

I protest mod sin regerings svage modstandsvilje stiftede Eugène Terre’Blanche i 1973 AWB. Organisationen blev for alvor kendt i offentligheden, da den i 1979 rullede en venstreorienteret historiker i tjære og fjer.

Baggrunden var, at professor Floors van Jaarsveld fra sit akademiske elfenbenstårn flere gange havde krævet, at Sydafrika afskaffede sin nationale helligdag The Day of the Covenant (Pagtens Dag), der blev afholdt til minde om boernes storslåede sejr over zuluerne ved Blood River den 16. december 1838.

Op gennem 1980erne forværredes forholdene for de hvide i Sydafrika. Mange angelsaksere emigrerede til deres forfædres hjemstavn i Europa, men boerne er med deres blod anderledes knyttet til Sydafrikas jord. Efter Pretorias definitive overgivelse til sort styre i 1990erne, helligede Eugène Terre’Blanche derfor AWB til kampen for et selvstændigt hjemland i Sydafrika for boerne.

Den 3. april 2010 blev den 69-årige Eugène Terre’Blanche brutalt myrdet i sin søvn af to sorte snigmordere. I skrivende stund vides det ikke, om det afskyelige drab var bestilt eller spontant.

Med det altdominerende regeringsparti ANC’s offentlige velsignelse har bander af sorte racister længe skrålet kill the farmer, kill the Boer i Sydafrikas gader.

Siden ANC kom til magten i 1994 er flere end 3000 hvide farmere blevet myrdet i landet, hvor hver fjerde sort begår voldtægt.

_