Redox-fotograf afsløret

by Junikredsen

Junikredsen kan i dag afsløre identiteten på Redox’ faste fotograf i Århus. Igennem en lang periode har manden, der er freelancefotograf, nådeløst medvirket til skræmmekampagner mod ofte helt unge patrioter og fodboldfans. Selv har han hidtil kunnet gemme sig bag anonymitet.

Claus Svart Haagensen

Claus Svart Haagensen

Fotografen er den 53-årlige Claus Svart Haagensen, der driver fotograf- og billedbureauet Chili Foto og Arkiv i Åbyhøj ved Århus.

I det nationale miljø blev man først opmærksom på den røde fotograf i 2006 i i forbindelse med et grundlovsmøde ved Borum Eshøj arrangeret af Den Danske Forening. Demonstrationer, møder og retssager er siden da blevet systematisk udspioneret af Claus Svart Haagensen.

Haagensen på Århus Stadion.

Haagensen på Århus Stadion.

En af de faste arbejdspladser for Claus Svart Haagensen er Århus Stadion. Med gul pressevest og på sikker afstand fotograferer han på livet løs – ikke mod banen, men mod tilskuerpladserne. Hans billeder herfra bliver flittigt brugt, når lokale patrioter og engagerede fodboldfans skal hænges ud. Senest juli 2009.

Claus Svart Haagensen har primært arbejdet i Århus og omegn, men ikke udelukkende. I forbindelse med nationale og antikommunistiske arrangementer har blandt andet Svendborg, Fredericia, Kolding og Hillerød haft besøg af Redox’ travle fotograf.

Fra det yderste venstres private efterretningstjeneste finder Claus Svart Haagensens billeder vej til visse etablerede massemedier. Andre gange er rækkefølgen omvendt. Man må formode, at Redox modtager billederne gratis med ret til at videresælge dem til eksempelvis Århus Stiftstidende. I hvert fald vil Haagensen ikke have sit navn frem i forbindelse med Redox.

Det kan naturligvis ikke afvises, at Claus Svart Haagensen i virkeligheden arbejder mod betaling for det yderste venstre. Men hans had til dansk sindelag er veldokumenteret og går mange år tilbage.

Helt tilbage i 1985 arrangerede’ Komitéen for Udlændinges Retssikkerhed’ – en lokalgruppe i Århus, der siden 1977 har drevet lobbyvirksomhed for flere asylanter og såkaldte familiesammenføringer – en fotoudstilling i Århus med billeder af fremmedarbejdere. Fotografen var Claus Svart Haagensen.

Haagensen3

Haagesen flankeret af bl.a. gadekrigeren Chris Bay (nr. 3 fra højre).

Så sent som i 2008 blev Haagensens billeder genopstillet på sprogskolen ’Lærdansk’ i Århus, der hører under Dansk flygtningehjælp.

Sprogskolens tillidsrepræsentant er tilfældigvis Enhedslistens Helge Ratzer; mangeårigt medlem af VS, og medstifter af netop ’Komitéen for Udlændinges Retssikkerhed’, der ved flere lejligheder støttet Enhedslistens militante dækorganisation Antiracistisk Netværk.

Claus Svart Haagensen optrådte som hoffotograf for netop VS, da partiet i 1988 afholdt landsmøde på Ellekærskolen i Århus. Det fremgår bl.a. af PET-kommissionens rapport bind 7, side 306. Af rapporten fremgår det tillige, at VS blev tæt overvåget PET på grund af partiets mange kontakter til bl.a. arabiske terrorgrupper.

I dag stiller Claus Svart Haagensen sine evner til rådighed for ikke blot Redox, men også for Enhedslisten, hvor VS fortsatte sine aktiviteter.  Haagensen yder professionel hjælp til partiet propagandamateriale og har bl.a. taget valgfoto af Keld Hvalsø Nedergaard, der som byrådsmedlem har ført an i partiets provokationer mod AGF’s dansksindede fangruppering White Pride.

Svendborg 2006: Haagensen i selskab med gorilla fra Antifascistisk Aktion.

Svendborg 2006: Haagensen i selskab med gorilla fra tæskeholdet Antifascistisk Aktion.