Sportsfans sagde nej til rød politik

by Junikredsen

Til forårspremieren 1. marts i Superligaen mellem AGF og Randers FC havde LO, kampens sponsor, kammeratligt overtalt boldklubberne og deres officielle fanklubber til en såkaldt happening mod “racisme”. På trods af hårdnakkede påstande om det modsatte, så blev det en klar politisk manifestation med venstreorienteret slagside. Det kan Junikredsen i dag dokumentere.

Baggrund
Baggrunden for happeningen skal findes i bandekrigen mellem venstre- og højreorienterede i Århus. Her slikker venstrefløjen stadig sår efter Antiracistisk Netværks fiasko-march i oktober sidste år, hvor det forinden blev afsløret, at tæskeholdet Antifascistisk Aktion spillede en central rolle i organiseringen.

Marchen blev domineret af voldsberedte gadekrigere og blev meget lidt folkelig. Det indrømmede Enhedslistens folketingskandidat Sarah Victoria Bruun da også for nylig på LO-happeningens Facebook-gruppe: ” men ærlig talt var det sort og trist og der var en fesen stemning af, “de skal bare smadres”. DET her, til gengæld, er et pissefedt og progressivt initiativ og jeg glæder mig! Fedt at AFG gider”.

Under dække af racisme-myten ønskede venstrefløjen derfor, på bekostning af fodboldklubben AGF og under LO´s mere stuerene fane, igen at hidse en stemning op mod Århus’ nationale miljø.

Fanprotest
Aktive AGF-fans gennemskuede dog hurtigt venstrefløjens politiske motiver. På debatfora blev happeningen haglet ned. Vrede fans oprettede i protest en Facebook-gruppe, der hurtigt tiltrak hundredvis af ægte AGF-tilhængere. Og på selve dagen var der flere protestaktioner. Blandt andet blev der i Århus midtby og ved selve boldarenaen ophængt flere end 1000 klistermærker med ordene “Stop venstrefløjens misbrug af AGF”.

Røde faner
Selvom AGFs officielle fanklub på forhånd havde meldt ud, at de ville “forlade Rådhuspladsen og begive sig mod stadion”, såfremt der blev luftet røde faner, mødte Kommunistisk Parti, repræsenteret ved bl.a. Anders Bjerre, alligevel op med partifaner prydet med kommunismens frygtede symbol, Hammer & Segl. I stedet for som lovet at gå, så valgte AGFs officielle fanklub at gnubbe skuldre med erklærede kommunister.

Røde faner fra Kommunistisk Parti på Rådhuspladsen i Århus, 1. marts 2009.

Røde faner fra Kommunistisk Parti på Rådhuspladsen i Århus, 1. marts 2009.

Kommunistisk Partis Anders Bjerre omgivet af unge gadekrigere.

Anders Bjerre fra Kommunistisk Parti omgivet af unge gadekrigere.

Gadekrigerne
Fra Århus Antifa/Jyske Antifascister deltog blandt andre Lasse Poelman og Jesper Munk Jepsson. På billedet nedenfor ses Lasse Poelman i selskab med bosnieren Admir Adzemovic fra punkbandet ‘Crna Akcia’ (bosnisk for “Sort Aktion”). Bandets logo er et anarkisttegn med et maskingevær, og ‘Crna Akcias’ repertoire tæller numre såsom AFA Song og Antifa Hooligans c’mon c’mon.  På trods af det eksotiske navn, så har ‘Crna Akcia’ adresse i Skive, hvor Adzemovic boede inden han flyttede til Århus for at studere.

Lasse Poelman

Gadekrigeren Lasse Poelman fra Antiracistisk Netværks lokale tæskehold, Århus Antifa.Til venstre hans nye ven, bosnieren Admir Adzemovic.

Anders Munk Jepsson

Jesper Munk Jepsson, gadekriger fra Århus Antifa. Dømt for ulovlig våbenbesiddelse.

Enhedslisten/ARN
Enhedslisten havde sendt det tunge skyts. Folketingskandidat og tidligere talsmand for Antiracistisk Netværk (ARN), Peter Hegner Bonfils, dannede trop sammen med Brian Skov Nielsen, tidligere hovedbestyrelsesmedlem fra Ålborg samt nuværende talsmand for ARN-Århus, og Hans Jørgen Vad, nuværende hovedbestyrelsesmedlem.

Tidligere byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard førte sig frem med partisanhalstørklæde, og Kristoffer Thyregod Lassen spankulerede rundt klædt helt i sort.

Topboyz fra Enhedslisten

Topboyz fra Enhedslisten/Antiracistisk Netværk. Fra venstre ses Peter Hegner Bonfils, Brian Skov Nielsen og Hizbollah-sympatisøren Hans Jørgen Vad iført strikhue.

Keld Hvalsø

Keld Hvalsø Nedergaard iført palæstinensertørklæde. Han førte Enhedslistens bandekrig mod AGF-fans ind i Århus Byråd

Kristoffer Thyregod Lassen

Et pragteksemplar på arbejderklassens revolutionære fortrop: Kristoffer Thyregod Lassen.

 Internationale Socialister
Mikkel Birk Jespersen og andre medlemmer af Internationale Socialister, der i dag er en del af Enhedslisten, var som altid på pletten – naturligvis med den obligatoriske stak “Socialistisk Arbejderavis” under armen.

agf-randers-2-0241

Internationale Socialister. Mikkel Birk Jespersen (m. hestehale) i baggrunden.

FOA
Medlemmer af den røde fagforening FOA fyldte også meget i sammenrendet. De gik i gule veste og flere bar røde armbind.

FOA-vagtværn iklædt røde armbind.

FOA-vagtværn iklædt røde armbind.

Røde taler
Der var heller ikke megen mangfoldighed over talerne, der alle var hentet fra venstrefløjen. Den socialdemokratiske borgmester Nikolaj Wammen var hovedtaler. Partifælle og LO-formand Hans Halvorsen supplerede og den socialdemokratiske biskop Kjeld Holm, der altid stiller op til venstrefløjens happenings, fik også rigelig taletid.

Enhedslistens Thomas R. Schaffalitzky, der også er kendt for at spille på den kommunistiske “Cafe Oskar” i Mejlgade, læste en “antiracistisk” digt op – vistnok begået af ham selv.

Nikolaj Wammen, Socialdemokraterne.

Borgmester Nikolaj Wammen, Socialdemokraterne.

Hans Halvorsen, LO og Socialdemokraterne.

LO-formand Hans Halvorsen, Socialdemokraterne.

Biskop Keld Holm, Sociademokraterne.

Biskop Keld Holm, Sociademokraterne.

agf-randers-2-052

Thomas R. Schaffalitzky, Enhedslisten.

Optræk til ballade
Da happeningen på Rådhuspladsen var afsluttet, begyndte den røde march mod stadion. Da man nærmede sig krydset Jægergårdsgade/Frederiks Allé opstod der uro udenfor et værtshus.

Her havde en gruppe uofficielle AGF-fans taget opstilling og stod nu undrende, men ellers fredeligt, og betragtede det bizarre optog af socialdemokrater og kommunister i uskøn forening.

Marchen bagtrop af gadekrigere begyndte at maskere sig og provokere til slagsmål. AGFs fans lod sig dog ikke provokere, men sang i stedet “Ingen politik på vores tribuner” og “I holder ikke med GF” til de ophidsede gadekrigere.

 Langs ruten hærgede gadekrigerne Århus med militante klistermærker. Ved ankomsten til stadion valgte de hurtigt at hoppe på en bus tilbage til midtbyen. Deres plan havde naturligvis aldrig været at se fodbold.

Gadekrigere provokerer til slagsmål.

FOA-vagtværn griber ind mod Antiracistisk Netværks gadekrigere.

Buhet ud
På stadion blev det rigtigt pinligt for LO. Inden kampens start forsøgte forbundets næstformand, Lizette Risgaard, at holde en stærkt antiracistisk tale, men blev i bogstaveligste forstand buet ud fra stadion af AGFs fans, der taktfast overdøvede hendes politiske tirade med slagsangen “Ingen politik på vores tribuner”.

Op til kampen blev der omdelt løbesedler fra arrangørerne, der bl.a. lovede en “markering” i pausen mellem de to halvlege. Stillet overfor de mange vrede fans blev “markeringen” klogelig aflyst.

På grønsværen tabte AGF kampen 2-1.

__

LO vs. AGF:
LO Århus: Lokalbrag bliver en manifestation mod racisme og nazister.
AGF fanklub: Politik og bold – uden racisme og vold.
AGF fanklub: Røde faner nej tak.
AGFs fans buer LO-spids ud af stadion (youtube-dokumentation).

Mediedækning af striden:
Lokalavisen Århus 15/2: AGF-fans boycotter antiracisme demonstration.
Jyllandsposten 1/3: Nazi-plakater anmeldt til politiet.
Århus Stiftstidende: Fans demonstrerede for bold uden vold.
Århus Stiftstidende 2/3: AGF-fans angriber venstrefløjen.

Reklamer