Provokation endte i fiasko

by Junikredsen

Antiracistisk Netværks provokation lørdag i Århus endte i fiasko for netværket og dets sortklædte og maskerede gadekrigere, der dominerede marchen.

Det blev langt fra den folkelige markering, som Antiracistisk Netværk på forhånd havde pralet med til medierne. Kun omkring 3-400 personer (politiets skøn) fra den yderste venstrefløj var mødt op, da sammenrendet kl. ca 13.30 satte sig i bevægelse ud af Frederiks Allé. Som tidligere omtalt på Junikredsen havde både Morten Østergaard fra De radikale og Socialdemokraternes Ango Winther meldt fra på grund af tæskeholdet, Antifascistisk Aktions deltagelse. Fredag meldte så også en repræsentant for Landsforeningen For Bøsser og Lesbiske afbud.

For udadtil at fremstå som fredelige og ikke-truende havde arrangørerne valgt den taktik at sætte en gruppe venstreorienterede ældre kvinder i spidsen for deres march. I hælene på dem fulgte så en broget flok fra forskellige kommunistiske og anarkistiske grupper, der var hentet ind fra hele landet. Mest iøjnefaldende var en markant gruppe konfrontationssøgende autonome, der på trods af 17 grader og overskyet havde valgt at iføre sig hætter, solbriller, huer og handsker i dagens anledning.

Kampklædte autonome på march i Århus, flankeret af Enhedsliste-medlem.

Kampklædte autonome på march i Århus, flankeret af Enhedsliste-medlem.

Oppisket stemning
Da provokationen nåede Jægergårdsgade, forhindrede kampklædt politi sammenstød mellem højreaktivister og de autonome uden for et værtshus. Imens politiet forhindrede højrefløjaktivisterne i at komme ud, kunne man blandt andet iagttage Enhedslistens Hans Jørgen Vad forsøge at holde de ophidsede gadekrigere tilbage. da de tog opstilling uden for værtshuset. Imens så Antiracistisk Netværks officielle talsmand i Århus, Peter Hegner Bonfils, opgivende til fra en ladvogn.

Politiets indsatsleder måtte efterfølgende advare march-arrangørerne om, at lignende aggressivt ophold ikke ville blive tolereret igen.

Resten af provokationen forløb udramatisk bortset fra, at en sortklædt autonom fik overdraget mikrofonen, og herefter “rappede” om hvordan han ville taget livet af højrefløjsaktivisterne.

Antifascistisk Aktion
Trods løfter om det modsatte deltog netop en gruppe københavnske autonome fra tæskeholdet Antifascistisk aktion. De valgte at blive i byen da resten af københavnerne – 70 i alt – i busser kørte retur til Sjælland få timer efter marchen.

"Antifa hooligan" fra tæskeholdet AFA omgivet af håndlangere fra Århus Antifa/JAF.

'Antifa hooligan' fra AFA omgivet af håndlangere fra Århus Antifa/JAF.


Tæskehold skifter navn
Bemærkelsesværdigt stod flere kendte autonome fra Aarhus Antifa frem under nyt navn. Blandt andet Thomas “Satan” Sørensen og Jesper Munk Jepsson paraderede rundt med et sort banner med AFA logo og teksten JAF Aarhus JAF står angiveligt for Jyske Antifascister og er uden tvivl inspireret af “Fynske antifascister” (FAF), der også deltog i marchen. Tæskeholdet FAF er som bekendt via Foreningen Demos opbygget af netop Antifascistisk Aktion.

Koncert i Huset
Efter machen inviterede Antiracistisk Netværk og det AFA-relaterede Antifascist Culture Club til koncert i Fristedet/huset Vester Allé 15, der til lejligheden blev pyntet festligt op med sorte flag på taget. Den invitation benyttede godt og vel 100 primært yngre deltagere sig af.

Slagsbroren Lasse Poelman på vej til koncert i "Huset".

Slagsbroren Lasse Poelman på vej til koncert i 'Huset'.

Fejrer sig selv
Antiracistisk Netværk har efterfølgende udsendt en pressemeddelelse hvori man fejrer sig selv. Man hævder bl.a., at marchen i Århus tiltrak “op mod 1000 mennesker”. Men som sædvanligt er det yderste venstres tal både to og tre gange større end alle andre iagttageres: Ifølge Jyllandsposten var der “et par hundrede”. Politiet anslår 3-400 og selv Århus Stiftstidende, der traditionelt støtter det yderste venstre, vil ikke sætte tallet til mere end ca. 500.

Op til marchen havde havde tre ud fem talere medlt afbud, da de ikke ville legitimere brugen af den vold, som Antiracistisk Netværk tiltrækker og udøver. I sidste øjeblik fik venstreekstremisterne derfor den lokale formand for FOA, Kirsten Normann Andersen, til i bogstavligste forstand at hoppe på vognen. Nemlig en ladvogn, hvorfra hun rasede mod White Pride, pressehetz o.s.v. Sygehjælperen Kirsten Normann Andersen tilhører nemlig selv det yderste venstre og har tidligere optrådt som bl.a. kandidat for Folkebevægelsen mod EU, en af den ekstreme venstrefløjs talrige dækorganisationer.

(Artikel opdateret 15/10. Se også TV2-indslag, pressebilleder og privat billedserie.)

 

Reklamer