FARC på hælene

by Junikredsen

Denne uges udgave af Weekendavisen sætter igen fokus på columbianske terrororganisation FARC, der som bekendt støttes ihærdigt af det yderste venstre herhjemme.

Weekendavisens seneste artikel – Chavez’ muskelspil – stiller skarpt på situationen mellem Columbia på den ene side og de to venstrefløjsregimer i henholdsvis Venezuela og Ecuador. Der gives bl.a. et interessant portræt af forholdene i Venezuela under den socialistiske (lomme)diktator Hugo Chavez. Kort sagt har Chavez i dag så mange problemer på hjemmefronten, at en rask lille krig på FARCs vegne mod Columbias handlekraftige regering et kort øjeblik så fristende ud:

“Ifølge meningsmålinger har præsident Chávez nu kun støtte fra 38 procent af befolkningen. Det går skidt i Venezuela. I de snart ti år, Chávez har været ved magten, er olieprisen tredoblet, og milliarderne er strømmet ind. Alligevel markerer Venezuela sig på sørgelig vis med Latinamerikas dårligste økonomiske udvikling… Fattigdommen og uligheden er øget markant, antallet af boliger uden rindende vand er steget, de sociale reformer er langt hen ad vejen endt i fiasko, korruption og kriminalitet blomstrer, inflationen er oppe på 25 procent. I dagligdagen nærmer situationen sig gamle dage i Østblokken. Folk må stå i kø i fire-fem timer foran butikker, der er så heldige at have fødevarer på hylderne.”

Men i lyset af den danske venstrefløjs begejstring for FARC er Weekendavisens beskrivelse af terrororganisationens styrke og status i Columbia det måske mest interessante i artiklen:

“Drabene på Raúl Reyes og Iván Ríos [medlemmer af FARC centralkomité] antyder, at organisationen og disciplinen i den væbnede gruppe er ved at smuldre. I de foregående måneder er syv andre højtstående FARC-folk blevet taget til fange eller dræbt… I løbet af det seneste halvandet år er 200 guerillasoldater deserteret hver måned, heriblandt et stigende antal mellemledere. FARC menes i dag at råde over 11.000 mand mod 19.000 for seks år siden. Antallet af attentater og gidseltagninger er faldet drastisk i samme periode…”

M.h.t. FARCs status i den columbianske befolkning, så fortæller Weekendavisen bl.a., at fagforeninger for nylig kunne trække 80,000 deltagere til demonstration imod en række drab begået af paramilitære anti-kommunister. Efterfølgende anti-FARC demonstrationer tiltrak 4,8 millioner!

Læs også Weekendavisens tidligere artikel om FARC – Kokain og commandantegroupies – der bl.a. beskriver terrororganisationen set indefra.

Reklamer